Program Expo’21
Program på plats
Stora salen, Pelarsalen, Ceders salong (dag 2) och National
Program Online
Stora salen, Pelarsalen och online
På Nalen finns även ett mötesrum, Cabaret. Denna kan bokas i mån av tillgänglighet på plats under konferensen vid itSMF disken.
Dag 1 – 21 april
09:00 - 09:15 Vår konferencier Mats Randér & Ordförande itSMF Sweden Eleonore Hammare
Keynote - Navigera smart när du vill förändra (Sv) / 09:15 - 10:15
Vi är alla berörda av förändringar. Hur vi hanterar förändringarna beror på om vi själva har kontrollen och leder förändringen jämfört med om någon annan bestämt att vi ska bli ”utsatta” för en förändring. Eleonore delar med sig från lyckade och mindre lyckade förändringsarbeten utifrån en gedigen erfarenhet av ledarskap och organisations-utveckling. Hur smart behöver man vara för att få en förändring att lyckas? Förändringsledare är vi alla och behöver träna på förmågan. Häng med på en berättelse som med humor och glimten i ögat berättar om förändring, motivation och ledarskap.
Kvantdatorer och nerver av metall - exotism eller oundviklig nödvändighet? (Sv) / 10:45 - 11:30
Nästan alla företag och organisationer är på väg in i en hybrid värld där lasterna blandas mellan egen miljö, privata moln och publika moln. Datorarkitekturerna i dessa miljöer är bekanta – även hos de relativa nykomlingarna GPU:erna – och grunderna är desamma som när von Neumann beskrev dem 1945.
Men det sker två andra utvecklingar, radikalt nya, för mer beräkningskraft och lägre energiförbrukning: Kvantdatorer och neuromorfiska system. Vad är de? Vad kan de komma att innebära? Hur och när påverkar t ex kvantdatorerna vår IT-säkerhet?
Mikael Haglund
CTO, IBM Sverige
Mikael är teknisk talesperson för IBM, och spanar och missionerar om kommande trender. Som teknisk rådgivare åt svenska företag jobbar han för att driva innovation, digitalisering, och anammandet av nya tekniker som artficiell intelligens, internet of things, blockkedjor och kvantdatorer. Han har erfarenheter alltifrån nanosekundjakt i systemkonstruktioner, till jakten på rätt affärsmodell.
Vilka framgångsfaktorer krävs för att lyckas med både teknik- och kompetensutveckling i en snabbrörlig värld? (Sv) / 12:45 - 13:45
Den accelererande teknikutvecklingen ställer krav på såväl nya som gamla tjänster och hur vi utvecklar och förvaltar dem.
Med ny teknik och nya arbetssätt krävs också att vi breddar vår kunskap och utvecklar våra förmågor. Vad krävs för att vi ska utveckla oss för att möta upp teknikutvecklingen? Vad ska man satsa på själv och vad ska man outsourca eller köpa in i form av spetskompetens? Och vad innebär det att leda medarbetare för att uppnå den utveckling vi behöver åstadkomma?
Vår expertpanel kommer att dela med sig av sin erfarenhet inom området och även diskutera utmaningarna, fallgropar och framgångsfaktorer för att lyckas såväl teknik- som kompetensutveckling.
ITSM och Agile – Vänner eller fiender? (Sv) / 12:45 - 13:45
Denna presentation tar upp en mycket vanlig konflikt i dagens alltmer agila värld: Konflikten mellan ITIL/ITSM och agil arbetsmetodik.
Det är mycket vanligt hos större organisationer att man har implementerat ITSM och att man samtidigt har, eller håller på med, en större agil satsning, t.ex. SAFe. Det är nästan lika vanligt att de två hamnar i konflikt med varandra och hindrar att man utnyttjar deras respektive potential till fullo.
Här visas ett sätt att få de två att fungera ypperligt tillsammans. Vi får även veta lite om vad som krävs för att nå dit, men mest om hur man kan etablera ett arbetssätt som stödjer båda ramverken.
Mats Jegebo är en naturlig ”servant leader” och coach med mycket stor kunskap och erfarenhet från en mängd olika branscher, roller och metodiker.
Han har tillbringat hela sin karriär, som konsult, med att bygga upp sin erfarenhet och kompetens om hur organisationer kan optimera sin leveransförmåga och -kunskap.
Innan han började sin agila bana 2007, hade han mängder av olika ledande roller i en stor mängd projekt. Han gjorde sig ett namn som ”en som alltid levererar”. Sedan 2007 har han försökt att befinna sig i framkanten vad gäller utveckling och tillämpning av agila metoder.
Med sin positiva attityd och energi har han blivit en mycket uppskattad utbildare, coach och talare. Hans kompetens, erfarenhet och andra kvalitéer har gjort honom synnerligen väl lämpad för agila transformationer i storskaliga verksamheter.
Vilka får ta emot priset "Årets ITSM-initiativ (Sv) / 15:15 - 16:00
Lyssna på våra 3 kandidater i denna session som leds av Peter Hero. Vinnaren presenteras under galamiddagen på kvällen.
Keynote - Måste man vara frisk för att må bra? (Sv) / 16:10 - 17:10
Är livet bara till för de perfekta? Den frågan utgår Jonas Helgesson från när han inspirerar oss att leva livet fullt ut. Skit händer – så är det bara. Men hur reagerar vi? Det finns de som fyller sitt liv med dagar och så finns det de som fyller sina dagar med liv. Jonas förmedlar en tro på livet och får oss att skippa våra ursäkter för att inte ge allt för det vi drömmer om. Han talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva.
Jonas Helgesson har varit en flitigt anlitad föreläsare i 11 år. Genom att varva stort allvar med mycket humor, och dela med sig av personliga berättelser från livet, blir hans föreläsningar en upplevelse man sent glömmer. I allt Jonas pratar om pekar han på tacksamhet mitt i eländet, hopp mitt i hopplösheten och det möjliga mitt i det omöjliga.
100 000-tals människor har blivit inspirerade av Jonas Helgessons uppskattade föreläsningar i vilka han bjuder på sig själv och på ett personligt och humoristiskt sätt berättar om hur det är att leva med en CP-skada. Han har skrivit flera böcker och blev känd för en större publik då han var med i musikalen Livet är en schlager
PM3 och agila metoder i praktiken (Sv) / 10:45 - 11:30
Många har diskuterat om PM3 kan kombineras med agila metoder eller inte och det verkar råda lite delade meningar om det. Vi tittade lite på fördelar och nackdelar och bestämde oss sen för att prova. Nu har vi etablerat två objekt och upplever att vi fått många fördelar av att ha en agil approach.
Vi har i dagsläget etablerat två objekt, håller på med de resterande objekten och tycker att det fungerar bra. Jag har etablerat ett antal PM3 objekt tidigare och tycker vi genom att kombinera PM3 med agila metoder fått många fördelar i förvaltningsarbetet. Framförallt får vi fokus på flödet av förvaltningsaktiviteter genom en Kanban board, vi diskuterar Work In Progress limits för att bli mer effektiva, får förvaltningsplanen på rätt övergripande nivå (inklusive KPI:er) och förvaltningsarbetet visualiserat med en Kanban board. Sen finns det utmaningar också som vi kommer att berätta lite mer om under presentationen.
Göran Westblom
Senior Partner på Moment Management med erfarenheter från etablering av PM3 samt agila projekt/utvecklingsinitiativ som produktägare, agile team lead m m.
Livslångt lärande (Sv) / 14:00 - 14:45
Försvinner alla jobb när robotarna kommer? Och när kommer alla robotar? Är de kanske redan här för att omdefiniera våra yrkesroller och arbetsuppgifter?
AI och automation förändrar sysselsättningsläget utifrån ett globalt perspektiv. Teknisk innovation har alltid förändrat utgångspunkterna för de kunskaper och förmågor som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Ångmaskinen och automatiserade vävstolar inledde en era av förändring som fortfarande accelererar med hjälp av dagens teknologi och det går bara fortare och fortare.
Studier från OECD, World Economic Forum och McKinsey Institute förutspår att så mycket som 50% av enskilda arbetsuppgifter kan automatiseras med redan tillgänglig teknologi. Och även om bara cirka 10% av jobben kan automatiseras helt så kommer nästan alla jobb att påverkas.
Hur håller man sig relevant på arbetsmarknaden när allt fler av våra arbetsuppgifter automatiseras och effektiviseras? Hur får vi grepp om det livslånga lärandet för att kunna lära oss de nödvändiga kunskaper som kommer att efterfrågas om 5 – 25 år?
Genom att vara förberedd på förändringen kommer vi att kunna jobba tillsammans med robotarna och komplettera varandra på framtidens arbetsmarknad. När behovet av reskilling ökar behöver vi verktyg för att kunna ta ansvar för vår kompetensutveckling och vårt livslånga lärande.
Tobias sätter framtidens jobb i perspektiv till dagens och visar hur vi med enkla medel tar ansvar för och äger vår utveckling för att säkerställa att vi kan jobba tillsammans med maskinerna i stället för att ersättas av dem.
Åhörarna får också med sig några enkla metoder för att bättre lyckas med sitt livslånga lärande – för att verkligen kunna äga sitt lärande och säkerställa att man ger sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas vara fortsatt relevant på jobbet – även när robotarna kommer.
Tobias Nyberg är teknikpositiv och målorienterad rådgivare som har mer än 20 års erfarenhet av teknisk utveckling, automation och utbildning. Genom hela sin karriär och med sitt intresse för digital samhällsutveckling har han sett nödvändigheten av reskilling som ett verktyg för personlig utveckling i yrkeslivet. Han har också provat att byta yrke några gånger (bland annat till Sommelier) och ser till att alltid lära sig något nytt varje vecka.
Tillitsbaserat ledarskap framför Agila arbetssätt (Sv) / 15:15 - 16:00
Vårt ledarskap har utvecklats från auktoritära chefer som styr sina medarbetare likt kuggar i ett maskineri till ett ledarskap som utgår från att medarbetarna vill, kan och vågar ta initiativ. Nästa ledarskapsutvecklingssteg bygger på ett utvecklande ledarskap med fokus på medarbetarens inre motivation. Vilket ledarskap krävs egentligen för att lyckas med agila arbetssätt?
Johan Ivari är officer och Agil Coach vid Försvarsmaktens IT-förband FMTIS.
Erfarenheter från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag (Sv) / 12:45 - 13:45
Det finns några kärnfrågor du behöver kunna svara på för dina IT-tjänster: Hur vet användarna vad de ska beställa? Och vad de betalar för? Hur sätts priset? Är det för högt? Hur vet tjänsteägaren att det är lönsamt? Hur förklarar vi kostnadsfördelningen mellan länderna för skattemyndigheterna när revisionen kommer?
Vi delar med oss av erfarenheterna från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag för att göra tjänsterna lätta att förstå för användarna, hanterbara för IT och kostnadstransparenta för ledningen.
Thomas Eriksson är konsult från Synerity AB. Han har nyligen arbetat med implementation av Cherwell Service Management på ett globalt verkstadsföretag och har mer än 30 års erfarenhet från IT-leverantörer och interna IT-organisationer, både stora och små.
Synerity erbjuder programvaror och tjänster inom Enterprise Service Management, Process Automation & Management och End-user Experience Management. Vi tror på fokus och har noggrant valt ut att basera vårt erbjudande på ett mindre antal lösningar som av analytiker som Gartner, Forrester m.fl. anses ha en stark marknadsposition, vara speciellt innovativa och under kraftig tillväxt. Vi representerar idag bl.a. Cherwell Software och Nexthink i Sverige.
Gör automation enkelt! (Sv) / 11:10- 11:30
Best practice för automation?
Att arbeta enligt en best practice är idag standard. Varför uppfinna hjulet på nytt? Driften av IT tjänster sköts via ITIL processer, systemutveckling sker via agila metoder. Men hur etableras automation? Vad är best practice för att gå från en icke automatiserad tjänst med manuella rutiner och blanketter, till en fullt automatiserad tjänst med användarupplevelsen i centrum.
Netgain berättar hur standardramverket ”Service Automation Framework” kan nyttjas för att etableras som en metodik i hur tjänster och processer automatiseras i en verksamhet – och hur vi tillämpar detta med olika praktiska exempel.
Teknik och plattform för legobygge
Tillsammans med en metodik behövs även en teknikplattform som möjliggör automationen. För att kunna etablera automation brett i en organisation krävs en plattform som med diverse standard-komponenter kan sättas ihop på olika sätt för att möta diverse skiljda verksamhetskrav.
Under sessionen kommer vi exemplefiera med plattformar som kan realisera detta legobygge. Vi diskuterar även hur dessa typer av automationsplattformar skiljer sig från traditionella ärendehanteringsverktyg, utmaningar i dess förvaltning, samt hur automationsgraden kan ökas genom att kombinera en plattform med digital arbetskraft (RPA) och AI.
Fredrik Spets har många års erfarenhet från att automatisera tjänster och processer hos organisationer. Allt från traditionella IT tjänster till automatiserade personalprocesser och digitala omsorgstjänster. Fredrik är affärsområdesansvarig på Netgain, ett konsultbolag som är experter inom automation.
Netgain är digital automation på riktigt.
Vi hjälper företag att på kort tid digitalisera sin verksamhet. Med våra gedigna kunskaper inom digital automation effektiviserar vi manuella rutiner, beställningar och processer för snabbt resultat och ökad lönsamhet. Allting vi gör på Netgain, handlar om att automatisera processer och tjänster. Vi strävar efter att på enkla, snabba, och rationella sätt att etablera automation – ”Automation made easy”. Netgain AB startade sin verksamhet 2008 och har kontor i Stockholm, Norrköping, Lund och Karlstad med konsulter över hela Sverige. Hos Netgain arbetar mer än 45 drivna specialistkonsulter.
Virtual Agents and Automation for a superior Service Experience (Eng) / 14:00 - 14:20
In a digital connected business world attracting the right talents for the business provides the competitive advantage. This raises new expectations on Service consumption and delivery. New technologies like chatbots and virtual agents combined with service fulfillment automation makes your service delivery ready for future. We will highlight how Natural language understanding and Big data automation in real live will provide you this advantage.
Marco Sangiorgio – Senior Practice Manager IT Operations and Management, Micro Focus
Powering Digital Transformation
Micro Focus helps you run your business and transform it. Our software provides the critical tools you need to build, operate, secure, and analyze your enterprise. By design, these tools bridge the gap between existing and emerging technologies—which means you can innovate faster, with less risk, in the race to digital transformation.
Säkerställ obefintligt kundvärde och garanterad inre ineffektivitet – praktiska tips och trix! Tech (Sv) / 14:25 - 14:45
Med över 15 års erfarenhet av förändringsarbete serverar BiTA en buffé av praktiska råd och förslag som garanterar att ni kör era projekt i botten. Hårt. Rätt ned i diket. Gång på gång, dessutom! Genom enkla aktiviteter får ni lära er att sätta även den bästa organisationen i total förlamning och säkerställa att begreppet kundvärde förlorar all mening. Målet är att inget ska förändras. Aldrig. Någonsin. Lite extra fokus kommer läggas på att lära ut hur man duckar behovet av utveckla en organisations kunskaper, förmågor och attityder. Det är mycket enklare än vad man tror! Föredraget passar alla typer av företag och organisationer, stora som små, privata såväl som offentliga. Välkomna!
Presentatör: Ulf Myrberg, partner och seniorkonsult BiTA Service Management, samt styrelseledamot itsmf International
CMDB hjälpte Basalt AB, kan den hjälpa er organisation? (Sv) / 15:15 - 15:35
En grundläggande tanke som finns med ITIL är att skapa en bättre kontroll över IT-avdelningens verksamhet, detta genom att skapa en tydligare relation mellan beställare och utförare. Detta kan en CMDB hjälpa till med. 2015 införde Basalt en CMDB och har sedan dess sett en mängd positiva effekter som underlättat den dagliga driften. Så hur kommer man igång? Vilka fördelar kan man förvänta sig efter införande? Linn Leneklint från Basalt AB kommer att ge lite tips på hur man kommer igång med införande och även berätta om vilka fördelar som de kunde se efter införande, både direkt och efter några år.
Linn Leneklint är IT-chef på Basalt AB och nyckelpersonen mellan IT och företagets verksamhet. Hon ansvarar för att skapa de rätta förutsättningarna för en god IT-miljö. Hon jobbar i komplexa IT-miljöer med ansvar för strategiskt planeringsarbete, ansvarar för den dagliga driften samt livscykelhantering av tillgångar.
Linn genomförde 2015 en omfattande studie om CMDB och vilka effekter en organisation kan förvänta sig efter införande. Linn presenterade studien under ManageEngine Användarkonferens 2019 och nyligen släpptes den som en e-bok i samarbete med Inuit AB.
(Sv) / 15:40 - 16:00
Virtual Agents and Automation for a superior Service Experience (Eng) / 10:45 - 11:05
In a digital connected business world attracting the right talents for the business provides the competitive advantage. This raises new expectations on Service consumption and delivery. New technologies like chatbots and virtual agents combined with service fulfillment automation makes your service delivery ready for future. We will highlight how Natural language understanding and Big data automation in real live will provide you this advantage.
Marco Sangiorgio – Senior Practice Manager IT Operations and Management, Micro Focus
Powering Digital Transformation
Micro Focus helps you run your business and transform it. Our software provides the critical tools you need to build, operate, secure, and analyze your enterprise. By design, these tools bridge the gap between existing and emerging technologies—which means you can innovate faster, with less risk, in the race to digital transformation.
Säkerställ obefintligt kundvärde och garanterad inre ineffektivitet – praktiska tips och trix! Tech (Sv) / 11:10 - 11:50
Med över 15 års erfarenhet av förändringsarbete serverar BiTA en buffé av praktiska råd och förslag som garanterar att ni kör era projekt i botten. Hårt. Rätt ned i diket. Gång på gång, dessutom! Genom enkla aktiviteter får ni lära er att sätta även den bästa organisationen i total förlamning och säkerställa att begreppet kundvärde förlorar all mening. Målet är att inget ska förändras. Aldrig. Någonsin. Lite extra fokus kommer läggas på att lära ut hur man duckar behovet av utveckla en organisations kunskaper, förmågor och attityder. Det är mycket enklare än vad man tror! Föredraget passar alla typer av företag och organisationer, stora som små, privata såväl som offentliga. Välkomna!
Presentatör: Ulf Myrberg, partner och seniorkonsult BiTA Service Management, samt styrelseledamot itsmf International
(Sv) / 15:15 - 15:35
-
Konferens startar upp09:00 - 09:15 Vår konferencier Mats Randér & Ordförande itSMF Sweden Eleonore Hammare09:00 - 09:15
-
Eleonore HammareKeynote - Navigera smart när du vill förändra (Sv) / 09:15 - 10:15 <br> Vi är alla berörda av förändringar. Hur vi hanterar förändringarna beror på om vi själva har kontrollen och leder förändringen jämfört med om någon annan bestämt att vi ska bli ”utsatta” för en förändring. Eleonore delar med sig från lyckade och mindre lyckade förändringsarbeten utifrån en gedigen erfarenhet av ledarskap och organisations-utveckling. Hur smart behöver man vara för att få en förändring att lyckas? Förändringsledare är vi alla och behöver träna på förmågan. Häng med på en berättelse som med humor och glimten i ögat berättar om förändring, motivation och ledarskap.09:15 - 10:15
-
Kaffe i utställningen10:15 - 10:45
-
Mikael HaglundKvantdatorer och nerver av metall - exotism eller oundviklig nödvändighet? (Sv) / 10:45 - 11:30 <br><br> Nästan alla företag och organisationer är på väg in i en hybrid värld där lasterna blandas mellan egen miljö, privata moln och publika moln. Datorarkitekturerna i dessa miljöer är bekanta – även hos de relativa nykomlingarna GPU:erna – och grunderna är desamma som när von Neumann beskrev dem 1945. <br><br> Men det sker två andra utvecklingar, radikalt nya, för mer beräkningskraft och lägre energiförbrukning: Kvantdatorer och neuromorfiska system. Vad är de? Vad kan de komma att innebära? Hur och när påverkar t ex kvantdatorerna vår IT-säkerhet? <br><br> Mikael Haglund CTO, IBM Sverige <br><br> Mikael är teknisk talesperson för IBM, och spanar och missionerar om kommande trender. Som teknisk rådgivare åt svenska företag jobbar han för att driva innovation, digitalisering, och anammandet av nya tekniker som artficiell intelligens, internet of things, blockkedjor och kvantdatorer. Han har erfarenheter alltifrån nanosekundjakt i systemkonstruktioner, till jakten på rätt affärsmodell.10:45 - 11:30
-
Lunch11:30 - 12:45
-
PaneldiskussionVilka framgångsfaktorer krävs för att lyckas med både teknik- och kompetensutveckling i en snabbrörlig värld? (Sv) / 12:45 - 13:45 <br> Den accelererande teknikutvecklingen ställer krav på såväl nya som gamla tjänster och hur vi utvecklar och förvaltar dem. Med ny teknik och nya arbetssätt krävs också att vi breddar vår kunskap och utvecklar våra förmågor. Vad krävs för att vi ska utveckla oss för att möta upp teknikutvecklingen? Vad ska man satsa på själv och vad ska man outsourca eller köpa in i form av spetskompetens? Och vad innebär det att leda medarbetare för att uppnå den utveckling vi behöver åstadkomma? Vår expertpanel kommer att dela med sig av sin erfarenhet inom området och även diskutera utmaningarna, fallgropar och framgångsfaktorer för att lyckas såväl teknik- som kompetensutveckling.12:45 - 13:45
-
Utställning13:45 - 14:00
-
Mats JegeboITSM och Agile – Vänner eller fiender? (Sv) / 12:45 - 13:45 <br> Denna presentation tar upp en mycket vanlig konflikt i dagens alltmer agila värld: Konflikten mellan ITIL/ITSM och agil arbetsmetodik. Det är mycket vanligt hos större organisationer att man har implementerat ITSM och att man samtidigt har, eller håller på med, en större agil satsning, t.ex. SAFe. Det är nästan lika vanligt att de två hamnar i konflikt med varandra och hindrar att man utnyttjar deras respektive potential till fullo. Här visas ett sätt att få de två att fungera ypperligt tillsammans. Vi får även veta lite om vad som krävs för att nå dit, men mest om hur man kan etablera ett arbetssätt som stödjer båda ramverken. Mats Jegebo är en naturlig ”servant leader” och coach med mycket stor kunskap och erfarenhet från en mängd olika branscher, roller och metodiker. Han har tillbringat hela sin karriär, som konsult, med att bygga upp sin erfarenhet och kompetens om hur organisationer kan optimera sin leveransförmåga och -kunskap. Innan han började sin agila bana 2007, hade han mängder av olika ledande roller i en stor mängd projekt. Han gjorde sig ett namn som ”en som alltid levererar”. Sedan 2007 har han försökt att befinna sig i framkanten vad gäller utveckling och tillämpning av agila metoder. Med sin positiva attityd och energi har han blivit en mycket uppskattad utbildare, coach och talare. Hans kompetens, erfarenhet och andra kvalitéer har gjort honom synnerligen väl lämpad för agila transformationer i storskaliga verksamheter.14:00 - 14:45
-
Kaffe i utställningen14:45 - 15:15
-
Årets ITSM-initiativVilka får ta emot priset "Årets ITSM-initiativ (Sv) / 15:15 - 16:00 <br> Lyssna på våra 3 kandidater i denna session som leds av Peter Hero. Vinnaren presenteras under galamiddagen på kvällen.15:15 - 16:00
-
Utställning16:00 - 16:10
-
Jonas HelgessonKeynote - Måste man vara frisk för att må bra? (Sv) / 16:10 - 17:10 <br> Är livet bara till för de perfekta? Den frågan utgår Jonas Helgesson från när han inspirerar oss att leva livet fullt ut. Skit händer – så är det bara. Men hur reagerar vi? Det finns de som fyller sitt liv med dagar och så finns det de som fyller sina dagar med liv. Jonas förmedlar en tro på livet och får oss att skippa våra ursäkter för att inte ge allt för det vi drömmer om. Han talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva. Jonas Helgesson har varit en flitigt anlitad föreläsare i 11 år. Genom att varva stort allvar med mycket humor, och dela med sig av personliga berättelser från livet, blir hans föreläsningar en upplevelse man sent glömmer. I allt Jonas pratar om pekar han på tacksamhet mitt i eländet, hopp mitt i hopplösheten och det möjliga mitt i det omöjliga. 100 000-tals människor har blivit inspirerade av Jonas Helgessons uppskattade föreläsningar i vilka han bjuder på sig själv och på ett personligt och humoristiskt sätt berättar om hur det är att leva med en CP-skada. Han har skrivit flera böcker och blev känd för en större publik då han var med i musikalen Livet är en schlager16:10 - 17:10
-
Kvällen startar17:10 - 17:20
-
After conference i utställningen17:20 - 18:30
-
Välkomstdrink18:30 - 19:00
-
Galamiddag19:00 - 00:00
-
Kaffe i utställningen10:15 - 10:45
-
Göran Westblom, Moment ManagementPM3 och agila metoder i praktiken (Sv) / 10:45 - 11:30 <br><br> Många har diskuterat om PM3 kan kombineras med agila metoder eller inte och det verkar råda lite delade meningar om det. Vi tittade lite på fördelar och nackdelar och bestämde oss sen för att prova. Nu har vi etablerat två objekt och upplever att vi fått många fördelar av att ha en agil approach. <br><br> Vi har i dagsläget etablerat två objekt, håller på med de resterande objekten och tycker att det fungerar bra. Jag har etablerat ett antal PM3 objekt tidigare och tycker vi genom att kombinera PM3 med agila metoder fått många fördelar i förvaltningsarbetet. Framförallt får vi fokus på flödet av förvaltningsaktiviteter genom en Kanban board, vi diskuterar Work In Progress limits för att bli mer effektiva, får förvaltningsplanen på rätt övergripande nivå (inklusive KPI:er) och förvaltningsarbetet visualiserat med en Kanban board. Sen finns det utmaningar också som vi kommer att berätta lite mer om under presentationen. <br><br> <b>Göran Westblom</b><br> Senior Partner på Moment Management med erfarenheter från etablering av PM3 samt agila projekt/utvecklingsinitiativ som produktägare, agile team lead m m.10:45 - 11:30
-
Lunch11:30 - 12:45
-
Utställning13:45 - 14:00
-
Tobias NybergLivslångt lärande (Sv) / 14:00 - 14:45<br> Försvinner alla jobb när robotarna kommer? Och när kommer alla robotar? Är de kanske redan här för att omdefiniera våra yrkesroller och arbetsuppgifter? <br> <br> AI och automation förändrar sysselsättningsläget utifrån ett globalt perspektiv. Teknisk innovation har alltid förändrat utgångspunkterna för de kunskaper och förmågor som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Ångmaskinen och automatiserade vävstolar inledde en era av förändring som fortfarande accelererar med hjälp av dagens teknologi och det går bara fortare och fortare. <br> <br> Studier från OECD, World Economic Forum och McKinsey Institute förutspår att så mycket som 50% av enskilda arbetsuppgifter kan automatiseras med redan tillgänglig teknologi. Och även om bara cirka 10% av jobben kan automatiseras helt så kommer nästan alla jobb att påverkas. <br> <br> Hur håller man sig relevant på arbetsmarknaden när allt fler av våra arbetsuppgifter automatiseras och effektiviseras? Hur får vi grepp om det livslånga lärandet för att kunna lära oss de nödvändiga kunskaper som kommer att efterfrågas om 5 – 25 år? <br> <br> Genom att vara förberedd på förändringen kommer vi att kunna jobba tillsammans med robotarna och komplettera varandra på framtidens arbetsmarknad. När behovet av reskilling ökar behöver vi verktyg för att kunna ta ansvar för vår kompetensutveckling och vårt livslånga lärande. <br> <br> Tobias sätter framtidens jobb i perspektiv till dagens och visar hur vi med enkla medel tar ansvar för och äger vår utveckling för att säkerställa att vi kan jobba tillsammans med maskinerna i stället för att ersättas av dem. <br> <br> Åhörarna får också med sig några enkla metoder för att bättre lyckas med sitt livslånga lärande – för att verkligen kunna äga sitt lärande och säkerställa att man ger sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas vara fortsatt relevant på jobbet – även när robotarna kommer. <br> <br> Tobias Nyberg är teknikpositiv och målorienterad rådgivare som har mer än 20 års erfarenhet av teknisk utveckling, automation och utbildning. Genom hela sin karriär och med sitt intresse för digital samhällsutveckling har han sett nödvändigheten av reskilling som ett verktyg för personlig utveckling i yrkeslivet. Han har också provat att byta yrke några gånger (bland annat till Sommelier) och ser till att alltid lära sig något nytt varje vecka.14:00 - 14:45
-
Kaffe i utställningen14:45 - 15:15
-
Johan Ivari, FörsvarsmaktenTillitsbaserat ledarskap framför Agila arbetssätt (Sv) / 15:15 - 16:00 <br><br> Vårt ledarskap har utvecklats från auktoritära chefer som styr sina medarbetare likt kuggar i ett maskineri till ett ledarskap som utgår från att medarbetarna vill, kan och vågar ta initiativ. Nästa ledarskapsutvecklingssteg bygger på ett utvecklande ledarskap med fokus på medarbetarens inre motivation. Vilket ledarskap krävs egentligen för att lyckas med agila arbetssätt? <br><br> Johan Ivari är officer och Agil Coach vid Försvarsmaktens IT-förband FMTIS.15:15 - 16:00
-
Utställning16:00 - 16:10
-
Kvällen startar17:10 - 17:20
-
After conference i utställningen17:20 - 18:30
-
Kaffe i utställningen10:15 - 10:45
-
Synerity - PartnerErfarenheter från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag (Sv) / 12:45 - 13:45 <br><br> Det finns några kärnfrågor du behöver kunna svara på för dina IT-tjänster: Hur vet användarna vad de ska beställa? Och vad de betalar för? Hur sätts priset? Är det för högt? Hur vet tjänsteägaren att det är lönsamt? Hur förklarar vi kostnadsfördelningen mellan länderna för skattemyndigheterna när revisionen kommer?<br><br> Vi delar med oss av erfarenheterna från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag för att göra tjänsterna lätta att förstå för användarna, hanterbara för IT och kostnadstransparenta för ledningen. <br><br> Thomas Eriksson är konsult från Synerity AB. Han har nyligen arbetat med implementation av Cherwell Service Management på ett globalt verkstadsföretag och har mer än 30 års erfarenhet från IT-leverantörer och interna IT-organisationer, både stora och små. <br><br> <i> Synerity erbjuder programvaror och tjänster inom Enterprise Service Management, Process Automation & Management och End-user Experience Management. Vi tror på fokus och har noggrant valt ut att basera vårt erbjudande på ett mindre antal lösningar som av analytiker som Gartner, Forrester m.fl. anses ha en stark marknadsposition, vara speciellt innovativa och under kraftig tillväxt. Vi representerar idag bl.a. Cherwell Software och Nexthink i Sverige. </i>10:45 - 11:05
-
Netgain - PartnerGör automation enkelt! (Sv) / 11:10- 11:30 <br><br> <b>Best practice för automation?</b><br> Att arbeta enligt en best practice är idag standard. Varför uppfinna hjulet på nytt? Driften av IT tjänster sköts via ITIL processer, systemutveckling sker via agila metoder. Men hur etableras automation? Vad är best practice för att gå från en icke automatiserad tjänst med manuella rutiner och blanketter, till en fullt automatiserad tjänst med användarupplevelsen i centrum. Netgain berättar hur standardramverket ”Service Automation Framework” kan nyttjas för att etableras som en metodik i hur tjänster och processer automatiseras i en verksamhet – och hur vi tillämpar detta med olika praktiska exempel. <br><br> <b>Teknik och plattform för legobygge</b><br> Tillsammans med en metodik behövs även en teknikplattform som möjliggör automationen. För att kunna etablera automation brett i en organisation krävs en plattform som med diverse standard-komponenter kan sättas ihop på olika sätt för att möta diverse skiljda verksamhetskrav. Under sessionen kommer vi exemplefiera med plattformar som kan realisera detta legobygge. Vi diskuterar även hur dessa typer av automationsplattformar skiljer sig från traditionella ärendehanteringsverktyg, utmaningar i dess förvaltning, samt hur automationsgraden kan ökas genom att kombinera en plattform med digital arbetskraft (RPA) och AI. <br><br> <b>Fredrik Spets</b> har många års erfarenhet från att automatisera tjänster och processer hos organisationer. Allt från traditionella IT tjänster till automatiserade personalprocesser och digitala omsorgstjänster. Fredrik är affärsområdesansvarig på Netgain, ett konsultbolag som är experter inom automation. <br><br> <i>Netgain är digital automation på riktigt. Vi hjälper företag att på kort tid digitalisera sin verksamhet. Med våra gedigna kunskaper inom digital automation effektiviserar vi manuella rutiner, beställningar och processer för snabbt resultat och ökad lönsamhet. Allting vi gör på Netgain, handlar om att automatisera processer och tjänster. Vi strävar efter att på enkla, snabba, och rationella sätt att etablera automation – ”Automation made easy”. Netgain AB startade sin verksamhet 2008 och har kontor i Stockholm, Norrköping, Lund och Karlstad med konsulter över hela Sverige. Hos Netgain arbetar mer än 45 drivna specialistkonsulter.</i>11:10 - 11:30
-
Lunch11:30 - 12:45
-
Utställning13:45 - 14:00
-
Microfocus - PartnerVirtual Agents and Automation for a superior Service Experience (Eng) / 14:00 - 14:20 <br><br> In a digital connected business world attracting the right talents for the business provides the competitive advantage. This raises new expectations on Service consumption and delivery. New technologies like chatbots and virtual agents combined with service fulfillment automation makes your service delivery ready for future. We will highlight how Natural language understanding and Big data automation in real live will provide you this advantage. <br><br> Marco Sangiorgio – Senior Practice Manager IT Operations and Management, Micro Focus <br><br> <b>Powering Digital Transformation</b> <br> Micro Focus helps you run your business and transform it. Our software provides the critical tools you need to build, operate, secure, and analyze your enterprise. By design, these tools bridge the gap between existing and emerging technologies—which means you can innovate faster, with less risk, in the race to digital transformation.14:00 - 14:20
-
Bita - PartnerSäkerställ obefintligt kundvärde och garanterad inre ineffektivitet – praktiska tips och trix! Tech (Sv) / 14:25 - 14:45 <br><br> Med över 15 års erfarenhet av förändringsarbete serverar BiTA en buffé av praktiska råd och förslag som garanterar att ni kör era projekt i botten. Hårt. Rätt ned i diket. Gång på gång, dessutom! Genom enkla aktiviteter får ni lära er att sätta även den bästa organisationen i total förlamning och säkerställa att begreppet kundvärde förlorar all mening. Målet är att inget ska förändras. Aldrig. Någonsin. Lite extra fokus kommer läggas på att lära ut hur man duckar behovet av utveckla en organisations kunskaper, förmågor och attityder. Det är mycket enklare än vad man tror! Föredraget passar alla typer av företag och organisationer, stora som små, privata såväl som offentliga. Välkomna! <br><br> Presentatör: Ulf Myrberg, partner och seniorkonsult BiTA Service Management, samt styrelseledamot itsmf International14:25 - 14:45
-
Kaffe i utställningen14:45 - 15:15
-
Inuit - PartnerCMDB hjälpte Basalt AB, kan den hjälpa er organisation? (Sv) / 15:15 - 15:35 <br><br> En grundläggande tanke som finns med ITIL är att skapa en bättre kontroll över IT-avdelningens verksamhet, detta genom att skapa en tydligare relation mellan beställare och utförare. Detta kan en CMDB hjälpa till med. 2015 införde Basalt en CMDB och har sedan dess sett en mängd positiva effekter som underlättat den dagliga driften. Så hur kommer man igång? Vilka fördelar kan man förvänta sig efter införande? Linn Leneklint från Basalt AB kommer att ge lite tips på hur man kommer igång med införande och även berätta om vilka fördelar som de kunde se efter införande, både direkt och efter några år. <br><br> <b>Linn Leneklint </b>är IT-chef på Basalt AB och nyckelpersonen mellan IT och företagets verksamhet. Hon ansvarar för att skapa de rätta förutsättningarna för en god IT-miljö. Hon jobbar i komplexa IT-miljöer med ansvar för strategiskt planeringsarbete, ansvarar för den dagliga driften samt livscykelhantering av tillgångar. <br><br> Linn genomförde 2015 en omfattande studie om CMDB och vilka effekter en organisation kan förvänta sig efter införande. Linn presenterade studien under ManageEngine Användarkonferens 2019 och nyligen släpptes den som en e-bok i samarbete med Inuit AB.15:15 - 15:35
-
Insperio - Partner(Sv) / 15:40 - 16:00 <br>15:40 - 16:00
-
Utställning16:00 - 16:10
-
Kvällen startar17:10 - 17:20
-
After conference i utställningen17:20 - 18:30
-
Kaffe i utställningen10:15 - 10:45
-
Microfocus - PartnerVirtual Agents and Automation for a superior Service Experience (Eng) / 10:45 - 11:05 <br><br> In a digital connected business world attracting the right talents for the business provides the competitive advantage. This raises new expectations on Service consumption and delivery. New technologies like chatbots and virtual agents combined with service fulfillment automation makes your service delivery ready for future. We will highlight how Natural language understanding and Big data automation in real live will provide you this advantage. <br><br> Marco Sangiorgio – Senior Practice Manager IT Operations and Management, Micro Focus <br><br> <b>Powering Digital Transformation</b> <br> Micro Focus helps you run your business and transform it. Our software provides the critical tools you need to build, operate, secure, and analyze your enterprise. By design, these tools bridge the gap between existing and emerging technologies—which means you can innovate faster, with less risk, in the race to digital transformation.10:45 - 11:05
-
Bita - PartnerSäkerställ obefintligt kundvärde och garanterad inre ineffektivitet – praktiska tips och trix! Tech (Sv) / 11:10 - 11:50 <br><br> Med över 15 års erfarenhet av förändringsarbete serverar BiTA en buffé av praktiska råd och förslag som garanterar att ni kör era projekt i botten. Hårt. Rätt ned i diket. Gång på gång, dessutom! Genom enkla aktiviteter får ni lära er att sätta även den bästa organisationen i total förlamning och säkerställa att begreppet kundvärde förlorar all mening. Målet är att inget ska förändras. Aldrig. Någonsin. Lite extra fokus kommer läggas på att lära ut hur man duckar behovet av utveckla en organisations kunskaper, förmågor och attityder. Det är mycket enklare än vad man tror! Föredraget passar alla typer av företag och organisationer, stora som små, privata såväl som offentliga. Välkomna! <br><br> Presentatör: Ulf Myrberg, partner och seniorkonsult BiTA Service Management, samt styrelseledamot itsmf International11:10 - 11:30
-
Lunch11:30 - 12:45
-
Utställning13:45 - 14:00
-
Kaffe i utställningen14:45 - 15:15
-
Zitac - Partner(Sv) / 15:15 - 15:35 <br>15:15 - 15:35
-
Utställning16:00 - 16:10
-
Kvällen startar17:10 - 17:20
-
After conference i utställningen17:20 - 18:30
Dag 2 – 22 april
Keynote - Hoten mot våra IT-system (Sv) / 08:45 - 10:00
Idag kommer hoten mot våra IT-system inte längre bara från bara från enskilda ideella hackers som vill testa sina kunskaper och utmana systemen. Idag är det kriminella nätverk, den organiserade brottsligheten och främmande makters underrättelsetjänster som vill stjäla din information, dina tillgångar och annan data för ekonomisk vinning eller makt. Parallellt med att både företag och myndigheter öppnar upp sina system mot internet, har IT-brottsligheten ökat stort mot alla typer av IT-system och verksamheter.
Med sin långa erfarenhet och kunskap är Tomas Djurling en mycket eftertraktad föreläsare inom allt ifrån IT-säkerhet, enskilda dataintrång till statsfinansierade cyberattacker, företagsspionage och hur man skyddar sig. Han har även jobbat inom den svenska underrättelsetjänsten i mer än 17 år.
Under tio år var han med och startade, byggde upp och drev en enhet inom FRA. Enheten hade till uppgift att skydda svenska samhällsviktig samt –kritisk information och infrastruktur mot gränsöverskridande brottslighet, aktivism och industrispionage samt cyberterror, andra länders informationsoperationer och psykologiska operationer. Tomas är säkerhetskrönikör i Computer Sweden och Offentliga Affärer.
Vad är AI, egentligen? (Sv) / 10:05- 10:50
AI är ett teknikområde som är för viktigt för att inte förstå sig på. Potentialen i AI är magisk men samtidigt är AI inte magi. Vi reder ut hur AI egentligen fungerar för dig som inte har en teknisk bakgrund. Vi ger dig en grundförståelse för Artificiell Intelligens genom att titta närmare på datorns funktion, hur ett AI-system praktiskt fungerar och bryta ner buzzwords så som Machine Learning, Deep Learning och Artificiella neurala nätverk.
NOX brinner för att kunskap om AI inte bör begränsas till endast de tekniskt kunniga. Vi tror att alla behöver detta kunskapskapital för att nyttja, utveckla och ifrågasätta denna teknik, såväl yrkesmässigt som privat.
Lisa och Helena
Tillsammans med kollegorna på NOX driver Lisa och Helena konceptet GoTech där de utbildar och skapar lärande kring tekniska ämnen, för en icke-teknisk målgrupp. De är flitigt anlitade talare i frågor kring "Future of work" och för att förenkla och förklara AI och programmering för alla som inte har en teknisk bakgrund. De är beteendevetarna som lärt sig programmera och som delar passionen för lärande och allas behov av ett ”tech mindset”.
Lisa Hartikainen, Affärsutveckling & Marknadsansvarig NOX Consulting, Medgrundare GoTech. Helena Sjöström, Vice VD NOX Consulting, Grundare GoTech
SEB backstage pass (Sv) / 12:45 - 13:45
Praktiska erfarenheter av att använda SAFe i en förändring av en komplex organisation
Jonas Lundström
Head of Lean & Agile Center of Excellence SEB
Jonas har erfarenhet av att driva stora Lean & Agile-transformationsprogram på Scania, AstraZeneca, SAS och Folksam.
AI utifrån ett samhällsperspektiv (Sv) / 12:50 - 13:35
Mikael Ljungblom
Head of Communications and Public Affairs
AI Innovation of Sweden
AI Innovation of Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Målet är att accelerera tillämpningen av AI genom att möjliggöra delande av data, sprida och tillhandahålla kunskap och driva projekt av nationellt intresse. Huvudkomponenterna i AI Innovation of Sweden är de regionala noderna, projektportföljen, den nationella datafabriken, samt engagemanget från partners. Datafabriken skapar möjlighet för partners att frivilligt dela sin unika data med andra partners och driva projekt för AI-utveckling i Sverige. AI Innovation of Sweden samlar ca 70 partners från näringsliv, offentlig sektor, akademi och forskningsinstitut.
I dagsläget pågår ett tiotal olika projekt i samverkan med flera av centrets partners. Projekten täcker områden som datadriven sjukvård, språkbehandlingsmodeller för svenska myndigheter och användning av satellit- och vägdata.
Inklusive projektmedel uppgår satsningen idag till över 100 miljoner kronor per år.
Keynote - Våga fråga – våga vara korkad (Sv) / 13:40 - 14:40
”Jan Bylund, en av de första stå upp komikerna i landet, tar oss med på en underhållande resa i en föreläsning där han talar om hur Ni kan få det roligare på jobbet, bli bättre motiverade och personligen känna Er både lugnare i en föränderlig arbetsmiljö, men även kunna gapskratta åt saker som dyker upp.
Jans vana från stå upp scener, tv-program och otaliga företagsarrangemang kommer att ge Er inspiration, men även ideér hur Er arbetsplats kan bli bättre för dig och dina medarbetare. Vikten av att ge beröm – Jan får ju till exempel applåder när han kommer till jobbet (och när han går hem, dvs kliver av scenen). Men det är även viktigt att du själv vet var du står i en organisation, vem du är i andra människors ögon och vad du kan. Både i din yrkesroll och privatperson”
Keynote - Ashkan föreläser om hur teknologi och digitalisering påverkar dagens affärer, samhället och mänskligt beteende. Hans mål är att förbereda er inför framtiden, inspirera till förändring och hjälpa er att använda teknologi och digitalisering till er fördel.
Dr. Ashkan Fardost är forskare, entreprenör , f.d. musikproducent och artist samt doktor i organisk kemi. . Idag jobbar han som Collaborator på Hyper Island, driver sin investeringsfirma och skriver bok om internet och mänsklighetens framtid.Han började sin digitala resa i början på 2000-talet genom att göra musik med mjukvara och “hacka” Napster vilket ledde till skivkontrakt med EMI och Armada Music som 17-åring. Efter musik- och forskningskarriären involverade han sig i Soundtrap och Stockholms startup-scen. Idag jobbar han som Collaborator på Hyper Island, driver sin investeringsfirma och skriver bok om internet och mänsklighetens framtid.
Årets Akademiska initiativ Hållbar utveckling och Exponentiell Tech (Sv) / 11:10 - 11:55
itSMF delar årligen ut ett pris för bästa ITSM-relaterade examensarbete eller uppsats. Ett syfte med tävlingen är att stimulera till fler kontakter och ökat utbyte mellan ITSM-organisationer och studenter. Ett annat syfte är att skapa ett större intresse för ITSM-området inom akademin (forskning och utbildning) vilket är en förutsättning för att näringslivet skall lyckas attrahera rätt kompetens i framtiden. ITSM fältet hanterar IT ur ett modernt tjänsteperspektiv och har ett stort fokus på processer som återfinns på strategisk, taktiskt och operativ organisatorisk nivå. Eftersom ITSM är ett omfattande område accepteras bidrag inom vitt skilda ämnen. Ämnen som kan studeras i ett bidrag (men är inte begränsade till) är:
- IT management/governance
- Verktyg, metoder och modeller för ITSM
- Analys av befintliga ITSM ramverk (t.ex. ITIL)
- Analys av befintliga ITSM standarder (t.ex. ISO/IEC 20 000)
- Integration och hantering av resurser och förmågor
- Värdeskapande inom ITSM
- Mätvärden
- IT-säkerhet
- Tjänsteorientering
- Analys av en eller flera av ITSMs processer
- Processförbättring
- Tjänsteinnovation
- ITSM och Digitalisering
- …
Med examensarbete eller uppsats avser itSMF ett mer omfattande arbete vilket vanligen utförts under 10-20 veckors tid. Arbetet utförs av högskolestudenter eller studenter på motsvarande nivå. itSMFs tävling riktar sig till studenter från alla lärosäten vilka undersökt ett ITSM-relaterat område. Vinner gör det arbete som bedöms ha tillfört störst värde för samhället. Vid bedömningen beaktas följande bedömningskriterier:
- Nyhetsvärde: i vilken grad tillför arbetet ny kunskap och nya tankar?
- Intresseväckande: i vilken grad väcker arbetet intresse bland praktiker och forskare?
- Praktisk tillämpbarhet: i vilken grad har ITSM organisationer (praktiker) nytta av resultatet?
- Helhetsperspektiv: i vilken grad har studenterna fångat kontexten och kritiskt granskat forskningsfrågan utifrån olika perspektiv?, är avgränsningarna ändamålsenliga och tydliga?, är metodval och teoretiska resonemang relevanta?, är analysen av data utifrån frågeställning och teoretisk ram rimliga?, och, hur är den stilistiska utformningen i arbetet?
It's ITIL Jim, but not as we know it (Eng) / 12:50 - 13:35
Mark Smalley is the Lead Editor of ITIL®4 High Velocity IT that explores what IT service management looks like in digitally enabled organizations. He consulted with fifty industry colleagues from twenty countries to determine the desired topics, and engaged twenty of them as co-authors. In this presentation, he shares 'the making of' story and his thoughts on key topics such as ethics, unpredictability, safety culture, service-dominant logic, operating models and value streams (which is where the action happens).
Key words: digital transformation, co-creation of business value, complexity thinking, ethics, unpredictability, safety culture, service-dominant logic, operating models, value streams.
Mark Smalley, also known as The IT Paradigmologist, thinks, writes and speaks extensively about IT 'paradigms' – in other words our changing perspectives on IT. Mark is an IT Management Consultant at Smalley.IT and Trainer for GamingWorks' The Phoenix Project (DevOps) and MarsLander (ITSM) business simulations. He is Global Ambassador at the DevOps Agile Skills Association (DASA). He has contributed to bodies of knowledge such as ASL, BiSL, BRM, COBIT, DevOps, IT4IT, ITIL, and VeriSM. Recently, he was Lead Editor of the ITIL 4 High Velocity IT module. Mark has lectured at various universities and has spoken at hundreds of events in more than thirty countries.
(Sv) / 10:05 - 10:25
Trendanalys- metoder & modeller (Sv) / 12:50 - 13:35
Ta del av den helt färska trendanalysen som itSMF genomfört avseende hur företag använder metoder och modeller, vilka utmaningar de har och hur de ser på IT-organisationens del i innovation- och . digitaliseringsarbetet. Vi resonerar kring resultatet och hur vi ser på vad som skulle kunna hjälpa organisationer utifrån de olika frågeområdena.
Erfarenheter från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag (Sv) / 11:10 - 11:30
Det finns några kärnfrågor du behöver kunna svara på för dina IT-tjänster: Hur vet användarna vad de ska beställa? Och vad de betalar för? Hur sätts priset? Är det för högt? Hur vet tjänsteägaren att det är lönsamt? Hur förklarar vi kostnadsfördelningen mellan länderna för skattemyndigheterna när revisionen kommer?
Vi delar med oss av erfarenheterna från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag för att göra tjänsterna lätta att förstå för användarna, hanterbara för IT och kostnadstransparenta för ledningen.
Thomas Eriksson är konsult från Synerity AB. Han har nyligen arbetat med implementation av Cherwell Service Management på ett globalt verkstadsföretag och har mer än 30 års erfarenhet från IT-leverantörer och interna IT-organisationer, både stora och små.
Synerity erbjuder programvaror och tjänster inom Enterprise Service Management, Process Automation & Management och End-user Experience Management. Vi tror på fokus och har noggrant valt ut att basera vårt erbjudande på ett mindre antal lösningar som av analytiker som Gartner, Forrester m.fl. anses ha en stark marknadsposition, vara speciellt innovativa och under kraftig tillväxt. Vi representerar idag bl.a. Cherwell Software och Nexthink i Sverige.
Gör automation enkelt! (Sv) / 11:35- 11:55
Best practice för automation?
Att arbeta enligt en best practice är idag standard. Varför uppfinna hjulet på nytt? Driften av IT tjänster sköts via ITIL processer, systemutveckling sker via agila metoder. Men hur etableras automation? Vad är best practice för att gå från en icke automatiserad tjänst med manuella rutiner och blanketter, till en fullt automatiserad tjänst med användarupplevelsen i centrum.
Netgain berättar hur standardramverket ”Service Automation Framework” kan nyttjas för att etableras som en metodik i hur tjänster och processer automatiseras i en verksamhet – och hur vi tillämpar detta med olika praktiska exempel.
Teknik och plattform för legobygge
Tillsammans med en metodik behövs även en teknikplattform som möjliggör automationen. För att kunna etablera automation brett i en organisation krävs en plattform som med diverse standard-komponenter kan sättas ihop på olika sätt för att möta diverse skiljda verksamhetskrav.
Under sessionen kommer vi exemplefiera med plattformar som kan realisera detta legobygge. Vi diskuterar även hur dessa typer av automationsplattformar skiljer sig från traditionella ärendehanteringsverktyg, utmaningar i dess förvaltning, samt hur automationsgraden kan ökas genom att kombinera en plattform med digital arbetskraft (RPA) och AI.
Fredrik Spets har många års erfarenhet från att automatisera tjänster och processer hos organisationer. Allt från traditionella IT tjänster till automatiserade personalprocesser och digitala omsorgstjänster. Fredrik är affärsområdesansvarig på Netgain, ett konsultbolag som är experter inom automation.
Netgain är digital automation på riktigt.
Vi hjälper företag att på kort tid digitalisera sin verksamhet. Med våra gedigna kunskaper inom digital automation effektiviserar vi manuella rutiner, beställningar och processer för snabbt resultat och ökad lönsamhet. Allting vi gör på Netgain, handlar om att automatisera processer och tjänster. Vi strävar efter att på enkla, snabba, och rationella sätt att etablera automation – ”Automation made easy”. Netgain AB startade sin verksamhet 2008 och har kontor i Stockholm, Norrköping, Lund och Karlstad med konsulter över hela Sverige. Hos Netgain arbetar mer än 45 drivna specialistkonsulter.
CMDB hjälpte Basalt AB, kan den hjälpa er organisation? (Sv) / 12:50 - 13:10
En grundläggande tanke som finns med ITIL är att skapa en bättre kontroll över IT-avdelningens verksamhet, detta genom att skapa en tydligare relation mellan beställare och utförare. Detta kan en CMDB hjälpa till med. 2015 införde Basalt en CMDB och har sedan dess sett en mängd positiva effekter som underlättat den dagliga driften. Så hur kommer man igång? Vilka fördelar kan man förvänta sig efter införande? Linn Leneklint från Basalt AB kommer att ge lite tips på hur man kommer igång med införande och även berätta om vilka fördelar som de kunde se efter införande, både direkt och efter några år.
Linn Leneklint är IT-chef på Basalt AB och nyckelpersonen mellan IT och företagets verksamhet. Hon ansvarar för att skapa de rätta förutsättningarna för en god IT-miljö. Hon jobbar i komplexa IT-miljöer med ansvar för strategiskt planeringsarbete, ansvarar för den dagliga driften samt livscykelhantering av tillgångar.
Linn genomförde 2015 en omfattande studie om CMDB och vilka effekter en organisation kan förvänta sig efter införande. Linn presenterade studien under ManageEngine Användarkonferens 2019 och nyligen släpptes den som en e-bok i samarbete med Inuit AB.
(Sv) / 13:15 - 13:35
-
Thomas DjurlingKeynote - Hoten mot våra IT-system (Sv) / 08:45 - 10:00 <br> Idag kommer hoten mot våra IT-system inte längre bara från bara från enskilda ideella hackers som vill testa sina kunskaper och utmana systemen. Idag är det kriminella nätverk, den organiserade brottsligheten och främmande makters underrättelsetjänster som vill stjäla din information, dina tillgångar och annan data för ekonomisk vinning eller makt. Parallellt med att både företag och myndigheter öppnar upp sina system mot internet, har IT-brottsligheten ökat stort mot alla typer av IT-system och verksamheter. Med sin långa erfarenhet och kunskap är Tomas Djurling en mycket eftertraktad föreläsare inom allt ifrån IT-säkerhet, enskilda dataintrång till statsfinansierade cyberattacker, företagsspionage och hur man skyddar sig. Han har även jobbat inom den svenska underrättelsetjänsten i mer än 17 år. Under tio år var han med och startade, byggde upp och drev en enhet inom FRA. Enheten hade till uppgift att skydda svenska samhällsviktig samt –kritisk information och infrastruktur mot gränsöverskridande brottslighet, aktivism och industrispionage samt cyberterror, andra länders informationsoperationer och psykologiska operationer. Tomas är säkerhetskrönikör i Computer Sweden och Offentliga Affärer.08:45 - 10:00
-
10:00 - 10:05
-
Lisa Hartikainen & Helena SjöströmVad är AI, egentligen? (Sv) / 10:05- 10:50 <br> AI är ett teknikområde som är för viktigt för att inte förstå sig på. Potentialen i AI är magisk men samtidigt är AI inte magi. Vi reder ut hur AI egentligen fungerar för dig som inte har en teknisk bakgrund. Vi ger dig en grundförståelse för Artificiell Intelligens genom att titta närmare på datorns funktion, hur ett AI-system praktiskt fungerar och bryta ner buzzwords så som Machine Learning, Deep Learning och Artificiella neurala nätverk. <br> NOX brinner för att kunskap om AI inte bör begränsas till endast de tekniskt kunniga. Vi tror att alla behöver detta kunskapskapital för att nyttja, utveckla och ifrågasätta denna teknik, såväl yrkesmässigt som privat. <br> <b>Lisa och Helena</b> Tillsammans med kollegorna på NOX driver Lisa och Helena konceptet GoTech där de utbildar och skapar lärande kring tekniska ämnen, för en icke-teknisk målgrupp. De är flitigt anlitade talare i frågor kring "Future of work" och för att förenkla och förklara AI och programmering för alla som inte har en teknisk bakgrund. De är beteendevetarna som lärt sig programmera och som delar passionen för lärande och allas behov av ett ”tech mindset”. <br> Lisa Hartikainen, Affärsutveckling & Marknadsansvarig NOX Consulting, Medgrundare GoTech. Helena Sjöström, Vice VD NOX Consulting, Grundare GoTech10:05 - 10:50
-
Kaffe i utställningen10:50 - 11:10
-
Jonas LundströmSEB backstage pass (Sv) / 12:45 - 13:45 <br><br> Praktiska erfarenheter av att använda SAFe i en förändring av en komplex organisation <br><br> <b>Jonas Lundström</b><br> Head of Lean & Agile Center of Excellence SEB <br><br> Jonas har erfarenhet av att driva stora Lean & Agile-transformationsprogram på Scania, AstraZeneca, SAS och Folksam.11:10 - 11:55
-
Lunch / Utställning11:55 - 12:50
-
Mikael LjungblomAI utifrån ett samhällsperspektiv (Sv) / 12:50 - 13:35 <br><br> <b>Mikael Ljungblom</b><br> Head of Communications and Public Affairs<br> AI Innovation of Sweden <br><br> AI Innovation of Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Målet är att accelerera tillämpningen av AI genom att möjliggöra delande av data, sprida och tillhandahålla kunskap och driva projekt av nationellt intresse. Huvudkomponenterna i AI Innovation of Sweden är de regionala noderna, projektportföljen, den nationella datafabriken, samt engagemanget från partners. Datafabriken skapar möjlighet för partners att frivilligt dela sin unika data med andra partners och driva projekt för AI-utveckling i Sverige. AI Innovation of Sweden samlar ca 70 partners från näringsliv, offentlig sektor, akademi och forskningsinstitut. <br><br> I dagsläget pågår ett tiotal olika projekt i samverkan med flera av centrets partners. Projekten täcker områden som datadriven sjukvård, språkbehandlingsmodeller för svenska myndigheter och användning av satellit- och vägdata. <br><br> Inklusive projektmedel uppgår satsningen idag till över 100 miljoner kronor per år.12:50 - 13:35
-
13:35 - 13:40
-
Jan BylundKeynote - Våga fråga – våga vara korkad (Sv) / 13:40 - 14:40 <br> ”Jan Bylund, en av de första stå upp komikerna i landet, tar oss med på en underhållande resa i en föreläsning där han talar om hur Ni kan få det roligare på jobbet, bli bättre motiverade och personligen känna Er både lugnare i en föränderlig arbetsmiljö, men även kunna gapskratta åt saker som dyker upp. <br> Jans vana från stå upp scener, tv-program och otaliga företagsarrangemang kommer att ge Er inspiration, men även ideér hur Er arbetsplats kan bli bättre för dig och dina medarbetare. Vikten av att ge beröm – Jan får ju till exempel applåder när han kommer till jobbet (och när han går hem, dvs kliver av scenen). Men det är även viktigt att du själv vet var du står i en organisation, vem du är i andra människors ögon och vad du kan. Både i din yrkesroll och privatperson”13:40 - 14:40
-
Prisutdelning mm14:40 - 15:00
-
Ashkan FardostKeynote - Ashkan föreläser om hur teknologi och digitalisering påverkar dagens affärer, samhället och mänskligt beteende. Hans mål är att förbereda er inför framtiden, inspirera till förändring och hjälpa er att använda teknologi och digitalisering till er fördel. <br> Dr. Ashkan Fardost är forskare, entreprenör , f.d. musikproducent och artist samt doktor i organisk kemi. . Idag jobbar han som Collaborator på Hyper Island, driver sin investeringsfirma och skriver bok om internet och mänsklighetens framtid.Han började sin digitala resa i början på 2000-talet genom att göra musik med mjukvara och “hacka” Napster vilket ledde till skivkontrakt med EMI och Armada Music som 17-åring. Efter musik- och forskningskarriären involverade han sig i Soundtrap och Stockholms startup-scen. Idag jobbar han som Collaborator på Hyper Island, driver sin investeringsfirma och skriver bok om internet och mänsklighetens framtid.15:00 - 16:00
-
Huvudsponsor Efecte10:05 - 10:50
-
Kaffe i utställningen10:50 - 11:10
-
Akademiskt initiativÅrets Akademiska initiativ Hållbar utveckling och Exponentiell Tech (Sv) / 11:10 - 11:55 <br> itSMF delar årligen ut ett pris för bästa ITSM-relaterade examensarbete eller uppsats. Ett syfte med tävlingen är att stimulera till fler kontakter och ökat utbyte mellan ITSM-organisationer och studenter. Ett annat syfte är att skapa ett större intresse för ITSM-området inom akademin (forskning och utbildning) vilket är en förutsättning för att näringslivet skall lyckas attrahera rätt kompetens i framtiden. ITSM fältet hanterar IT ur ett modernt tjänsteperspektiv och har ett stort fokus på processer som återfinns på strategisk, taktiskt och operativ organisatorisk nivå. Eftersom ITSM är ett omfattande område accepteras bidrag inom vitt skilda ämnen. Ämnen som kan studeras i ett bidrag (men är inte begränsade till) är:<br> - IT management/governance<br> - Verktyg, metoder och modeller för ITSM<br> - Analys av befintliga ITSM ramverk (t.ex. ITIL)<br> - Analys av befintliga ITSM standarder (t.ex. ISO/IEC 20 000)<br> - Integration och hantering av resurser och förmågor<br> - Värdeskapande inom ITSM<br> - Mätvärden<br> - IT-säkerhet<br> - Tjänsteorientering<br> - Analys av en eller flera av ITSMs processer<br> - Processförbättring<br> - Tjänsteinnovation<br> - ITSM och Digitalisering<br> - …<br> <br> Med examensarbete eller uppsats avser itSMF ett mer omfattande arbete vilket vanligen utförts under 10-20 veckors tid. Arbetet utförs av högskolestudenter eller studenter på motsvarande nivå. itSMFs tävling riktar sig till studenter från alla lärosäten vilka undersökt ett ITSM-relaterat område. Vinner gör det arbete som bedöms ha tillfört störst värde för samhället. Vid bedömningen beaktas följande bedömningskriterier: <br> - Nyhetsvärde: i vilken grad tillför arbetet ny kunskap och nya tankar? - Intresseväckande: i vilken grad väcker arbetet intresse bland praktiker och forskare? - Praktisk tillämpbarhet: i vilken grad har ITSM organisationer (praktiker) nytta av resultatet? - Helhetsperspektiv: i vilken grad har studenterna fångat kontexten och kritiskt granskat forskningsfrågan utifrån olika perspektiv?, är avgränsningarna ändamålsenliga och tydliga?, är metodval och teoretiska resonemang relevanta?, är analysen av data utifrån frågeställning och teoretisk ram rimliga?, och, hur är den stilistiska utformningen i arbetet?11:10 - 11:55
-
Lunch / Utställning11:55 - 12:50
-
Mark SmalleyIt's ITIL Jim, but not as we know it (Eng) / 12:50 - 13:35 <br> Mark Smalley is the Lead Editor of ITIL®4 High Velocity IT that explores what IT service management looks like in digitally enabled organizations. He consulted with fifty industry colleagues from twenty countries to determine the desired topics, and engaged twenty of them as co-authors. In this presentation, he shares 'the making of' story and his thoughts on key topics such as ethics, unpredictability, safety culture, service-dominant logic, operating models and value streams (which is where the action happens). <br> Key words: digital transformation, co-creation of business value, complexity thinking, ethics, unpredictability, safety culture, service-dominant logic, operating models, value streams. <br> Mark Smalley, also known as The IT Paradigmologist, thinks, writes and speaks extensively about IT 'paradigms' – in other words our changing perspectives on IT. Mark is an IT Management Consultant at Smalley.IT and Trainer for GamingWorks' The Phoenix Project (DevOps) and MarsLander (ITSM) business simulations. He is Global Ambassador at the DevOps Agile Skills Association (DASA). He has contributed to bodies of knowledge such as ASL, BiSL, BRM, COBIT, DevOps, IT4IT, ITIL, and VeriSM. Recently, he was Lead Editor of the ITIL 4 High Velocity IT module. Mark has lectured at various universities and has spoken at hundreds of events in more than thirty countries.12:50 - 13:35
-
13:35 - 13:40
-
Zitac - Partner(Sv) / 10:05 - 10:25 <br>10:05 - 10:25
-
Kaffe i utställningen10:50 - 11:10
-
Lunch / Utställning11:55 - 12:50
-
Trendanalys<b>Trendanalys- metoder & modeller</b> (Sv) / 12:50 - 13:35 <br> Ta del av den helt färska trendanalysen som itSMF genomfört avseende hur företag använder metoder och modeller, vilka utmaningar de har och hur de ser på IT-organisationens del i innovation- och . digitaliseringsarbetet. Vi resonerar kring resultatet och hur vi ser på vad som skulle kunna hjälpa organisationer utifrån de olika frågeområdena.12:50 - 13:35
-
13:35 - 13:40
-
Kaffe i utställningen10:50 - 11:10
-
Synerity - PartnerErfarenheter från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag (Sv) / 11:10 - 11:30 <br><br> Det finns några kärnfrågor du behöver kunna svara på för dina IT-tjänster: Hur vet användarna vad de ska beställa? Och vad de betalar för? Hur sätts priset? Är det för högt? Hur vet tjänsteägaren att det är lönsamt? Hur förklarar vi kostnadsfördelningen mellan länderna för skattemyndigheterna när revisionen kommer?<br><br> Vi delar med oss av erfarenheterna från att sätta upp en tjänstekatalog på ett globalt verkstadsföretag för att göra tjänsterna lätta att förstå för användarna, hanterbara för IT och kostnadstransparenta för ledningen. <br><br> Thomas Eriksson är konsult från Synerity AB. Han har nyligen arbetat med implementation av Cherwell Service Management på ett globalt verkstadsföretag och har mer än 30 års erfarenhet från IT-leverantörer och interna IT-organisationer, både stora och små. <br><br> <i> Synerity erbjuder programvaror och tjänster inom Enterprise Service Management, Process Automation & Management och End-user Experience Management. Vi tror på fokus och har noggrant valt ut att basera vårt erbjudande på ett mindre antal lösningar som av analytiker som Gartner, Forrester m.fl. anses ha en stark marknadsposition, vara speciellt innovativa och under kraftig tillväxt. Vi representerar idag bl.a. Cherwell Software och Nexthink i Sverige. </i>11:10 - 11:30
-
Netgain - PartnerGör automation enkelt! (Sv) / 11:35- 11:55 <br><br> <b>Best practice för automation?</b><br> Att arbeta enligt en best practice är idag standard. Varför uppfinna hjulet på nytt? Driften av IT tjänster sköts via ITIL processer, systemutveckling sker via agila metoder. Men hur etableras automation? Vad är best practice för att gå från en icke automatiserad tjänst med manuella rutiner och blanketter, till en fullt automatiserad tjänst med användarupplevelsen i centrum. Netgain berättar hur standardramverket ”Service Automation Framework” kan nyttjas för att etableras som en metodik i hur tjänster och processer automatiseras i en verksamhet – och hur vi tillämpar detta med olika praktiska exempel. <br><br> <b>Teknik och plattform för legobygge</b><br> Tillsammans med en metodik behövs även en teknikplattform som möjliggör automationen. För att kunna etablera automation brett i en organisation krävs en plattform som med diverse standard-komponenter kan sättas ihop på olika sätt för att möta diverse skiljda verksamhetskrav. Under sessionen kommer vi exemplefiera med plattformar som kan realisera detta legobygge. Vi diskuterar även hur dessa typer av automationsplattformar skiljer sig från traditionella ärendehanteringsverktyg, utmaningar i dess förvaltning, samt hur automationsgraden kan ökas genom att kombinera en plattform med digital arbetskraft (RPA) och AI. <br><br> <b>Fredrik Spets</b> har många års erfarenhet från att automatisera tjänster och processer hos organisationer. Allt från traditionella IT tjänster till automatiserade personalprocesser och digitala omsorgstjänster. Fredrik är affärsområdesansvarig på Netgain, ett konsultbolag som är experter inom automation. <br><br> <i>Netgain är digital automation på riktigt. Vi hjälper företag att på kort tid digitalisera sin verksamhet. Med våra gedigna kunskaper inom digital automation effektiviserar vi manuella rutiner, beställningar och processer för snabbt resultat och ökad lönsamhet. Allting vi gör på Netgain, handlar om att automatisera processer och tjänster. Vi strävar efter att på enkla, snabba, och rationella sätt att etablera automation – ”Automation made easy”. Netgain AB startade sin verksamhet 2008 och har kontor i Stockholm, Norrköping, Lund och Karlstad med konsulter över hela Sverige. Hos Netgain arbetar mer än 45 drivna specialistkonsulter.</i>11:35 - 11:55
-
Lunch / Utställning11:55 - 12:50
-
Inuit - PartnerCMDB hjälpte Basalt AB, kan den hjälpa er organisation? (Sv) / 12:50 - 13:10 <br><br> En grundläggande tanke som finns med ITIL är att skapa en bättre kontroll över IT-avdelningens verksamhet, detta genom att skapa en tydligare relation mellan beställare och utförare. Detta kan en CMDB hjälpa till med. 2015 införde Basalt en CMDB och har sedan dess sett en mängd positiva effekter som underlättat den dagliga driften. Så hur kommer man igång? Vilka fördelar kan man förvänta sig efter införande? Linn Leneklint från Basalt AB kommer att ge lite tips på hur man kommer igång med införande och även berätta om vilka fördelar som de kunde se efter införande, både direkt och efter några år. <br><br> <b>Linn Leneklint </b>är IT-chef på Basalt AB och nyckelpersonen mellan IT och företagets verksamhet. Hon ansvarar för att skapa de rätta förutsättningarna för en god IT-miljö. Hon jobbar i komplexa IT-miljöer med ansvar för strategiskt planeringsarbete, ansvarar för den dagliga driften samt livscykelhantering av tillgångar. <br><br> Linn genomförde 2015 en omfattande studie om CMDB och vilka effekter en organisation kan förvänta sig efter införande. Linn presenterade studien under ManageEngine Användarkonferens 2019 och nyligen släpptes den som en e-bok i samarbete med Inuit AB.12:50 - 13:10
-
Insperio - Partner(Sv) / 13:15 - 13:35 <br>13:15 - 13:35
-
13:35 - 13:40